webster groves animal hospital coupons pizza mogul coupon vitamin shoppe coupon code october 2015 mother's day gifts northern ireland ugg boots cheap coupon
“Raven ain’t no fun..” Techno, een hele nieuwe cultuur

“Raven ain’t no fun..” Techno, een hele nieuwe cultuur

Raven, techno, bunkeren. Techno is inmiddels een aparte muziekcultuur geworden, met zijn eigen feestjes en clubs. De muziekstijl is ontstaan in de jaren ’70 en is met name in Duitsland groot geworden. Berlijn wordt dan ook gezien als dé ravestad. Inmiddels bloeit het genre ook in Nederland helemaal op. Mensen beginnen veelal met luisteren naar wat diepere house, wat uiteindelijk kan uitlopen in het luisteren naar keiharde techno. Ik ging naar de Rotterdam Rave, naar een grote artiest genaamd: I Hate Models, en mocht proeven van de echte ravecultuur. 

Mijn vriendinnen staan klaar op het station. Ze zijn compleet zwart gekleed, hebben gouden oogschaduw op en absoluut geen oorbellen in. Anders scheurt je oor straks uit. We hebben per persoon een grote pasta gehaald, je moet namelijk een goede bodem leggen voor je gaat raven. Het is pas één uur ’s middags en er staat ons een treintocht te wachten van twee-en-een-half uur. De clubs moeten dicht om twaalf uur, dus vanaf drie uur ’s middags staan wij straks te raven voor negen uur lang, maar zoals mijn vriendinnen altijd zeggen: “Raven ain’t no fun.” 

Eenmaal aangekomen in Rotterdam, komen wij uit op een plek die lijkt op een verlaten, gigantische, bunker. Er staat een lange rij met allerlei mensen, vooral zwart gekleed. De ene heeft zijn gezicht vol piercings, de ander zijn arm onder de tattoos, sommige allebei en sommige mensen hebben helemaal niks. Een paar mensen staan al te kaakschuiven, maar ze proberen het zo goed mogelijk te verbergen. Eerst moeten we namelijk gefouilleerd worden. Mijn tas wordt grondig onderzocht. Als we binnekomen hoor je al een ontzettend hard gedreun, het ruikt naar rook en zweet.

Binnen in de zaal, zie je led-lichten, de grote artiest, I Hate Models, die heel hard techno staat te draaien en allemaal dansende mensen met flesjes water in hun handen. Iedereen ziet er heel gelukkig uit. Je kan even vergeten waar je bent, nu zijn we met zijn allen in een donkere bunker, weg van de wereld, op een plek met lieve leuke mensen waar je mag zijn wie je wil zijn.

Ravers zeggen wel vaker; in Duitsland is techno geboren. Eind de jaren 70 kwam techno vooral in Duitsland en de VS tot ontwikkeling. In 1983 werd de eerste techno-club opgericht in Duitsland. Eerst was de techno muziek erg industrieel en minimaal. Later kreeg de muziek meer melodie, mede door de opkomst van House. Het woord techno is ontstaan in Amerika, het woord komt af van “technology”, in die tijd was de stad Detroit een erg ontwikkelde stad (waar het woord vandaan komt). Amerika kent een algehele techno-revolutie, met drie waves. De waves staan voor het succes van techno over drie golven. 

Het rokershok is de enige plek waar je even buiten kan zijn, dus al rook je wel of niet, daar wil je soms graag even heen. Iedereen gaat een praatje met elkaar aan, waaronder wij met twee jongens. Beide komen uit Rotterdam en zijn al naar meerdere raves geweest. Na een gesprek te hebben gevoerd, vroeg ik me af wat hun zo trekt naar de technocultuur. “Ik kan hier mijzelf zijn en techno is zulke fijne muziek. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed”, vertelt Dexter, die samen met zijn huisgenoot naar deze rave is gegaan. De hele avond zijn we verder gaan raven met hun, nu hebben we zelfs een groep chat met ze. “De technocultuur brengt mensen samen, je houdt van dezelfde muziek en het maakt niet uit wie je bent”, antwoord Jasmijn, een vriendin waarmee ik was, op de vraag die ik eerder stelde.

“De technocultuur brengt mensen samen, je houdt van dezelfde muziek en het maakt niet uit wie je bent.”

Iedereen staat met zijn vuisten in de lucht, de bas gaat door de hele ruimte heen. Mensen knuffelen of zoenen met elkaar en trekken hun shirt uit. Iedereen heeft bezweette hoofden en hebben waaiers in hun handen. Het gevoel wat je op een rave ervaart is niet te vergelijken met welk ander feest dan ook, iedereen zit in zijn eigen wereld en geniet intens van de muziek. Wij moeten naar de wc maar we zijn al zeker vijf keer de verkeerde kant opgelopen. We komen een bewaker tegen, waarmee we in gesprek raken. “Het is gaaf om mensen zo te zien raven, maar het is wel heftig, negen uur lang hier op je benen te staan.” De bewaker staat voor de lift, om te kijken of er mensen naar buiten gaan of onder invloed zijn van drugs. “Op een feest als dit wordt veel drugs gebruikt en moet ik het goed in de gaten houden.” Even later zien we de bewaker zeven xtc-pillen innemen van een groep jongens.

Negen uur lang raven is niet niks, ook zijn mensen erg vrolijk, vaak wel om een reden: drugs. Tijdens de rave zie je mensen bezweet, met grote ogen en schuivende kaken dansen. “Op veel muziekevenementen gebruiken mensen alcohol en drugs om feestvreugde te verhogen, de beleving te intensiveren of het langer vol te houden.” legt een deskundige van het Trimbos instituut uit. “Mensen doen dingen waar ze later spijt van kunnen krijgen, of raken gevaarlijk oververhit van ecstasy.” Het Trimbos instituut laat hiermee weten dat het gebruik van drugs gevaarlijk kan zijn. Je kan zeker naar een technofeest zonder onder invloed te zijn, maar het is erg gebruikelijk in deze cultuur om drugs te gebruiken. De gevaren zijn groot, en als je drugs gebruikt is het handig om deze altijd te laten testen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *