baby gift registry perth holiday gift shoppe 2015 hours jewelry for wedding gifts my kroger card coupons marlboro blend 27 discontinued
“Het is uiteindelijk mijn beslissing, maar ik ga de discussies wel liever uit de weg.”

“Het is uiteindelijk mijn beslissing, maar ik ga de discussies wel liever uit de weg.”

Niet iedereen heeft of wil kinderen. Dit kan veel verschillende redenen hebben. Sommige mensen ervaren de druk van buitenaf over het krijgen van kinderen als intens. Uiteindelijk heeft je eigen keuze helemaal niks te maken met de mening van anderen, maar hoe hak je de knoop voor jezelf door om uiteindelijk geen kinderen te nemen?  

Slechte verhouding met anticonceptie

Mirjam is 26 jaar en heeft altijd al een slechte band gehad met anticonceptie. “Vanaf dat ik seksueel actief werd, was ik panisch dat anticonceptie niet heel erg goed zou werken. Ook vond ik het totaal niet fijn om bijvoorbeeld steeds stemmingswisselingen te hebben en ik had ook pijn en bloed tijdens de seks met mijn toenmalige vriend. “

Er zijn veel verschillende alternatieven van anticonceptie, maar soms werken weinig tot geen hiervan écht goed. “Ik deed regelmatig zwangerschapstesten omdat ik panisch was dat ik zwanger zou zijn, ookal gebruikte ik verschillende anticonceptiemiddelen.”

Geen kinderen

Mirjam vond de uiteindelijke keuze niet moeilijk en was er snel over uit. Dit kwam door meerdere factoren, zowel mentaal als fysiek. “Er zou een hele grote kans zijn dat ik een postnatale depressie zou kunnen krijgen en dit zou ik absoluut niet willen voor mezelf en anderen.” Nadat Mirjam bij de gynaecoloog was geweest om haar opties te bespreken, kreeg ze een heel jaar om na te denken over haar keuze. “Voordat ik mijn keuze maakte, ben ik een tijdje naar Nieuw-Zeeland geweest, toen ik terugkwam, was ik helemaal klaar met de pijn, het gezeik en nam ik weer contact op.” 

De ingreep

De dag van de operatie zelf kwam steeds dichterbij en dit was natuurlijk een spannend moment. Mirjam stond stevig in haar schoenen en haar keuze was zeker. Tijdens de operatie zelf werden haar eileiders verwijderd door middel van drie kleine gaatjes tijdens een buikoperatie. Deze vorm van sterilisatie is permanent. Er ook een andere mogelijkheid bij deze operatie: de eileiders dichtklemmen met clipjes. Als je hiervan namelijk spijt zou krijgen, kan dit weer ongedaan worden gemaakt in de meeste gevallen.

Na de operatie

Mirjam heeft twee dagen bedrust gehad en de pijn viel haar mee. Echter merkte ze tijdens het sporten wel een verschil: “Ik heb drie maanden moeten wachten met buikspieroefeningen” lacht Mirjam. Nadelen van de operatie zijn er op bepaalde termijn wel. “Het duurde 1,5 jaar tot mijn hormoonhuishouding weer begon. Het is echter nog steeds aan het schommelen en dat is wel vervelend.”

Wel viel het Mirjam op hoe weinig mensen eigenlijk weten van deze vorm van anticonceptie: “Mensen denken altijd dat je niet meer ongesteld wordt als je je eileiders laat verwijderen, dit is enkel gewoon een fabel. Als je je baarmoeder laat verwijderen, dan word je niet meer ongesteld, maar dan ga je wel gelijk de overgang in en dat is natuurlijk niet goed.” 

Wachten tot je 30e

Niet iedereen krijgt zomaar groen licht voor de ingreep om je eileiders te laten verwijderen. “Je moet standvastig zijn, want deze beslissing maak je niet zomaar” zegt Mirjam. Het gesprek aangaan met je huisarts of gynaecoloog kan echter altijd. “Je moet goed nadenken over je keuze. Door mijn medische verleden wordt er anders naar mijn keuze gekeken, je moet een sterk verhaal hebben en goed weten hoe je je leven voor je ziet over een aantal jaar.” 

Wat reacties van buitenaf betreft heeft Mirjam weinig bemoeienis gehad van anderen. “Het is uiteindelijk mijn beslissing, maar ik ga de discussies wel liever uit de weg.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *